Ce este Aplicația Clubhouse?

Clubhouse este aplicația de tip audio chat de pe buzele tuturor. Se bucură de un boom de atenție din partea celor mai influențe personalități, are caracter exclusivist pentru că se dezvoltă pe baza unei invitații de la un membru Clubhouse și propune conținut de calitate, schimb de idei și dezvoltare de relații.

Cum este livrat conținutul în aplicația Clubhouse?

Într-un soi de conferințe telefonice – în așa-zisele camere virtuale – și exclusiv audio, fără video; stilul este flexibil, fără efecte de sunet, editări suplimentare, ori reclame. Există o gazdă, moderatori și membri ai publicului, unde gazda și moderatorii controlează funcții precum cine poate vorbi și când, iar membri ai audienței pot „ridica mâna” pentru a se alătura panelului de vorbitori, pe o scenă virtuală și a vorbi.

Aplicația Clubhouse

Topicurile variază: tehnologie, business, sport, sănătate și lifestyle sunt doar câteva, desigur, aplicația sugerează orice topic pe care ți-l poți imagina. Îți alegi ariile de interes în momentul aderării și, în funcție de acestea, aplicația îți va recomanda conversații sau personalități pe care să le urmărești.

Conversațiile nu mai pot fi urmărite după ce au fost live, însă pot fi înregistrate cu ușurință și share-uite pe Youtube, de pildă.

De unde acest boom de atenție? Elon Musk pe Twitter: „On Clubhouse tonight at 10pm LA time”

Aplicația a fost fondată de 2 antreprenori din Silicon Valley, Paul Davison și Rohan Seth, în martie 2020, cu scopul de a construi o experiență socială, un loc unde să te poți aduna cu alte persoane și să vorbești pe topicuri alese, de interes comun.

A devenit treptat o aplicație exclusivistă, după ce conversația din ianuarie a lui Elon Musk cu CEO-ul Robinhood, Vladimir Tenev, a depășit limita de 5.000 de persoane într-o cameră virtuală și a dus la peste un milion de noi descărcări Clubhouse în imediat următoarele 10 zile. Tot el l-a invitat pe Vladimir Puțîn la o discuţie audio însă pare-se că liderul rus a refuzat invitația. Pe lângă Elon Musk, Mark Zuckerberg și Drake s-au alăturat platformei de la lansarea sa în martie 2020, iar acum celebrități precum Oprah, Kevin Hart, Chris Rock sau Ashton Kutcher sunt activi pe platformă.

Conform Statista, Clubhouse a atras peste două milioane de utilizatori activi săptămânal începând cu ianuarie 2021 și este evaluată la 1 miliard de dolari – un start-up de tip Unicorn precum AirBnb, Uber sau SpaceX cu promisiuni să primească investiții în continuare. În curând însă aplicația ar putea fi evaluată la 4 miliarde de dolari, fondatorii negociind o nouă finanțare coordonată de firma de venture capital Andreessen Horowitz.

Cum îți poți face un cont pe Clubhouse?

Aplicația este în momentul acesta, într-un format beta- încă în teste, cu propunere de a avea noi funcționalități și, mai ales, de a o extinde către o comunitate mai largă pe bază de abonament ori bilet.

Însă, deocamdată, poți avea un cont Clubhouse doar dacă primeșți o invitație de la un membru Clubhouse. Este necesar că invitația să vină de la un membru care are numărul tău de telefon, vei primi apoi un link printr-un mesaj text spunându-ti-se că trebuie să vizitezi joinclubhouse.com//app și vei Sign In cu acel număr de telefon.

Fiecare membru are două invitații disponibile, desigur, cu scopul de a păstra caracterul exclusivist al aplicației.

De ce, totusi, atat de multe controverse legate de Clubhouse?

Aplicația a devenit extrem de populară în China pentru că a permis utilizatorilor să vorbească despre topicuri altminteri interzise, din zona politicului, a democrației dar și topicuri de zi cu zi; a permis libera exprimare, fără cenzură, fără control din partea guvernului însă la început de februarie, anul acesta, China a interzis folosirea Clubhouse.

Desigur, Clubhouse vine într-o piață aglomerată a aplicațiilor de tip social networking, așa că răspunsul giganților social media este și el unul pe măsură: Facebook (cunoscut pentru încercările de a clona funcționalități ale aplicațiilor competitoare), Linkedin si Slack Technologies încearcă să dezvolte propriile servicii de audio-chat, iar Twitter deja a lansat un produs care se numește Spaces – o aplicație asemănătoare Clubhouse.

De asemenea, aplicația nu are acum o stratregie clară pentru a modera conținutul apărut în interior și este efemeră prin faptul că informația nu mai poate fi accesată post difuzare.

Conținutul livrat pe platformă nu este monetizat (deocamdată)

Începând cu 5 aprilie, fondatorii Clubhouse testează posibilitatea de a monetiza activitatea pe platformă. Un membru al rețelei își poate arăta aprecierea pentru un creator de coținut ori altul trimițând / donând o sumă de bani specifică. Desigur, și această facilitate a fost lansată în format beta, testată pe un grup mic de utilizatori, urmând a fi rafinată și aplicată la scară mai largă.

 

Cu toate acestea, Clubhouse pare să descrie viitorul trend în ceea ce privește rețelele sociale: oamenii vor avea nevoie să se concentreze asupra comunităților mai mici, mai intime, unde te poți conecta cu persoane care au aceleași idei, și cu potențiali clienți noi; oferă un spațiu pentru a construi o comunitate și a schimba experiențe.

Și chiar dacă acum nu poți adera la Clubhouse fără o invitație, posesorii de iPhone pot descărca aplicația și rezerva un username până în momentul în care aplicația va fi deschisă publicului larg. Se va întâmpla, credem noi, curând, aceasta după ce într-o postare de blog recentă, fondatorii Clubhouse au subliniat că aplicația este în lucru pentru a fi disponibilă întregii lumi. În România 75 de mii de oameni au devenit deja utilizatori activi ai platformei. Ce credeți, ne vom conecta din ce în ce mai mulți pe această aplicație?

Abonează-te la newsletter!

Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!

Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!