A lucra într-o industrie creativă precum este marketingul digital vine cu avantajele și dezavantajele sale. Într-adevăr, libertatea de a crea și experimenta este mult mai mare decât în alte domenii, însă problema survine în momentul în care ai un blocaj. Atunci când inspirația pare să te evite, iar ideile refuză să vină, cea mai potrivită soluție este brainstormingul – fie el individual sau colectiv. Dacă, totuși, te întrebi în ce constă această practică și care sunt cele mai eficiente abordări, rămâi aproape, căci explicațiile domnului Zu încep chiar acum.

Despre brainstormingul în marketingul digital

Iubesc să practic sporturile extreme, mai ales atunci când au loc pe trecerile de pietoni, când semaforul e roșu. Cam așa e brainstormingul pentru mine – sau Zu-stormingul (despre care vom vorbi mai încolo): o activitate pe care mă laud că o practic încă de la începuturi. Nu, nu de la începuturile sale, căci asta ar însemna să am peste 80 de ani, ci de la începuturile carierei mele în marketingul digital.  

Tot obișnuiesc să aud în jurul meu fraze care încep cu „Dacă nu făceam brainstorming…” și se termină cu „…nu știu ce mă făceam”. Cam așa este recunoscut el în domeniu: un instrument salvator când vine vorba de crearea unui nou conținut. Nebunești sau nu, ideile generate astfel pot da naștere unor soluții originale pentru tot felul de probleme specifice marketingului digital: postări în social media, strategii de comunicare și multe alte sarcini cu care probabil te-ai confruntat deja. 

Ce e fain la brainstorming e că oricine poate apela la el, pentru că oricine poate fi creativ. În funcție de preferințe, sesiunilor tale de brainstorming se pot alătura și alte persoane sau, din contră, pot fi individuale. Combinând cele două formate, însă, fiecare idee generată poate fi discutată la comun și mai apoi dezvoltată, pentru a obține conceptul final. 

Tehnici de brainstorming

După cum bine știți, mie îmi place să experimentez mult (a se vedea încercările mele nereușite aici). Astfel, până să ajung la renumitul Zu-storming, de-a lungul timpului, am tot încercat diferite tehnici de brainstorming. Dintre cele care mi s-au părut cele mai eficiente fac parte: 

  • Mind Mapping: prin care pornești de la un concept central, pe care îl divizezi în mai multe subconcepte sub forma unui ciorchine, iar pe baza subconceptelor, notezi titluri, statistici sau orice alt lucru care ar putea să îți servească drept inspirație pentru următorul conținut;
  • 6-3-5 brainstorming: ideea e una simplă – ai nevoie de 6 oameni care să completeze, prin rotație, câte un astfel de tabel cu 3 idei în fiecare dintre cele 6 runde, pentru a obține 108 de idei, în doar 30 de minute;
  • Reverse brainstorming: elimini presiunea de a oferi o idee genială încă de la început, încurajând toți participanții să noteze mai întâi ideile proaste, ca în cele din urmă cele bune să iasă la suprafață;
  • Talking while walking: stimulezi apariția ideilor, creând un mediu relaxant, în care să îți poți expune ideile în timpul unor activități recreative, așa cum este mersul pe jos;
  • Brainstorming sub cronometru: elimini temporar bariera perfecționismului, setându-ți un interval de 5 minute, în timpul cărora să poți scrie cât de multe idei posibil în jurul subiectului central.

În afară de opțiunile tradiționale de brainstorming, mai existe două variante mai puțin convenționale, care pot funcționa la fel de bine: analiza competiției și documentarea online. Analizând activitatea concurenței, poți descoperi ce subiecte nu ai reușit să abordezi până acum, dar și ce subiecte au abordat ceilalți, fără să aducă plus valoare. Totodată, te poți folosi instrumente precum Google Trends sau Answer The Public, pentru a afla ce subiecte sunt în vogă acum, respectiv care sunt întrebările audienței tale. 

Oricare ar fi metoda aleasă, ideea de bază e următoarea: ideile generate trebuie filtrate în funcție de obiectivele noastre, dar și de fezabilitatea lor. Până la implementare, însă, atmosfera sesiunilor de brainstorming trebuie să fie una suficient de deschisă încât toată lumea să se simtă confortabil să se implice și să ofere feedback. În fond, țelul echipei este unul comun, iar grupurile a căror membrii reușesc să își îmbunătățească reciproc ideile pot oferi cu până la 17% mai multe idei creative. 

Deși (încă) nu există statistici cu privire la beneficiile Zu-stormingului, această metodă s-a dovedit utilă de cele mai multe ori. Continuă să citești dacă vrei să afli de ce.

Zu-storming

Zu-stormingul presupune o combinație între metoda Talking while walking și Mind mapping. Practic, funcționează pe baza asocierilor înlănțuite din Mind mapping și se desfășoară în timp ce suntem pe pilot automat, exact ca în cazul plimbărilor. Regula constă, însă, în faptul că trebuie să pornești de la elemente cât se poate de aleatorii și să ajungi, pas cu pas, aproape de marketingul digital.

Sa vă dau un exemplu, pornind de la creioanele colorate care, în mod evident, nu există nicio legătură directă cu mediul online. Însă, dacă ne gândim în profunzime, creioanele sunt asociate cu mediul înconjurător, cu procesul de scriere și creație, dar și cu perioada de infantilism. E clar că deja ne apropiem de subiecte care au fost într-un mod sau altul abordate deja în media digitală. 

Dacă adaug și un filtru de marketing digital asupra acestor opțiuni, obțin deja o idee de campanie de PR, care să protejeze natura, reciclând și donând creioane. Mai apoi, mă pot gândi să scriu un articol de blog despre modul în care grafica logo-urilor a evoluat de la varianta manuală la cea digitală. În cele din urmă, pot să creez un poll adresat comunității brandului meu din social media, în care să dezbatem psihologia cumpărăturilor în raport cu culorile. 

Opțiunile sunt, într-adevăr, nelimitate. Tot ceea ce trebuie să facem este să ne relaxăm și să ne permitem să ne jucăm cu ideile. Rezultatul – sau mai bine zis rezultatele, pentru că vor fi cu siguranță mai multe, vor surprinde chiar și cele mai sceptice minți din încăpere.  

Concluzie

Așadar, brainstormingul este o alternativă la îndemână pentru oricine își dorește să găsească noi tipuri de conținut pentru spațiul digital. Condiția este să fim deschiși, relaxați și conștienți de faptul că, în acest punct, orice idee e binevenită, chiar dacă trebuie îmbunătățită.

Dacă vrei să citești mai multe articole de acest tip, asigură-te că te abonezi la newsletter-ul Zuhaus

Abonează-te la newsletter!

Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!

Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!