Auzim uneori cuvinte și expresii din domeniul marketing-ului digital și nu le cunoaștem sau înțelegem? Poate că un dicționar de marketing explică mai bine aceste cuvinte.

Așa cum le spunem și partenerilor noștri de business: dacă ai o afacere și îți dorești să externalizezi serviciile de marketing, este nevoie să avem un limbaj comun pentru a adapta și identifica cele mai bune soluții pentru strategia de marketing digital potrivită brandului sau afacerii tale.

De aceea, vă lăsăm aici o listă cu unele dintre cele mai cunoscute cuvinte la care sa puteți reveni oricând este nevoie.

Numim „ad” un anunt pe care il facem pe platformele de socializare (Facebook, Instagram, Google, Youtube, LinkedIn etc) si reprezinta prezentarea unui mesaj publicitar catre publicul tinta.

Un grup de reclame dintr-o campanie.

Publicitate. Totalitatea procedeelor prin care un mesaj (un produs, un serviciu sau o idee) este promovat catre public, in scopul informarii sau / si al influentarii acestuia pentru o anumita decizie de cumparare.
Se refera la notorietatea brandului, la cat de mult sau putin a auzit lumea de brandul tau.
Comert intre 2 companii. Servicii sau produse care se vand doar intre persoane juridice.
O companie vinde cumparatorilor (clientilor persoane fizice) servicii sau produse.

Un site-jurnal sau o pagina dintr-un site pe care e postat, periodic, sub forma de articole, contitnut de calitate, atragator si util publicului autorului sau brandului. Si tu iti poti crea in site-ul optiunea de blog si ii poti tine pe clientii tai la curent cu noutatile companiei, produse, beneficii ale produselor, oferte si campanii.

Orice cost implicat in procesul de productie publiciara care nu este specificat in detaliu in bugetul de productie.
Procentajul de oameni care ajung pe un website (sau deschis un newsletter de la tine) si apoi ies de pe site (din e-mail) fara sa aiba vreo actiune (sa dea click sau sa citeasca continutul sau sa apese vreun buton din newsletter, care sa ii duca spre un landing page).
Modul in care un consumator identifica, considera si alege produse sau servicii. Cel mai adesea, comportamentul consumatorului este influentat de nevoile acestuia, dorinte, aspiratii, inhibitii, mediul social si cultural, dar si de cum reusesti tu sa ii creezi o nevoie de cumparare, printr-un mesaj de vanzare bun.
O reprezentare semi-fictiva a clientului ideal, bazata pe studii de piata si date reale despre clientii existenti. In timp ce pe inbound marketeri ii ajuta sa-si defineasca audinenta, pe agentii de vanzari ii ajuta sa-si califice lead-urile.
Atunci cand lansezi o campanie de anunturi, CPA iti calculeaza cat platesto pentru fiecare actiune specifica pe care cineva o face, precum ar fi inregistrarea pe un site, click, inscriere a un formular sau chiar vanzare. Vei plati numai pentru actiunile stabilite in campanie.
Suma de bani cheltuita pentru fiecare reclama care primeste un click. Se aplica in publicitatea pe internet (ex: Google Adwords). Reclamele apar pe motoare de cautare, site-uri, directoare.
Procentul de oameni care au completat un formular sau au luat o actiune dorita de tine pe o pagina web, ca raspuns la un call-to-action (CTA). Paginile cu o rata mare de conversie performeaza bine, in timp ce paginile web cu o rata de conversie mica performeaza slab. Prin rata de conversie se poate masura succesul unei campanii. Daca din 100 de vizite pe site va rezulta 1 comanda, atunci avem o rata de conversie de 1%.
Un text, buton, imagine sau orice alt tip de link care incurajeaza vizitatorul unui site sa ia actiunea la care este indemnat, precum ar fi vizitarea unui landing page, completarea unui formular sau de a downloada un document. De obicei se folosesc verbe de actiune, la imperative: comanda, afla mai multe, descopera, vezi oferta etc.
Comunicari de marketing trimise publicului tau tinta, prin e-mailuri trimise catre o baza de date relevanta. Pot avea ca scop informarea despre servicii / produse, oferte noi si pentru a fideliza clientii cu business-ul, a pastra legatura cu acestia, dar si pentru a creste loialitatea si increderea in brand.
Reteaua de socializare cu aproximativ 2,4 miliarde de utilizatori in lume, dintre care de care sunt dependenti 1.15 de oameni de pe planeta.
Partea de jos a unui site, pe care, de obicei, se gasesc datele de contact, informatiile despre datele juridice ale firmei, daca se doreste, butoanele de social media, politici, GDPR etc.
Un serviciu oferit de Google care genereaza statistici despre traficul unui site si sursele de trafic, masoara conversia si vanzarile. Marketerii il folosesc pentru a cunoste audienta, a urmari sursele din care provin clientii si pentru a-si face o idee despre cum vizitatorii interactioneaza cu site-urile brandurilor pentru care creeaza reclama.
Limbajul folosit pentru arhitectura unui site, landing page-uri sau email-uri ce pot fi afisate intr-un browser. In HTML se aranjeaza structura unui site, de la titlu si terminand cu footer-ul. „HTML-ul este scheletul site-ului in schimb ce CSS-ul este haina”.

Partea de sus a unui site, pe care, de obicei, se gasesc logo-ul, un banner si cea mai importanta data de contact.

Adresa IP este un numar unic alocat fiecarui computer conectat la internet. Aceasta adresa numerica poate fi transformata intr-un nume de domeniu daca acesta a fost inregistrat pe acest numar.
Un indicator al performantei pe care il urmaresc companiile pentru a masura efortul depus pentru atingerea obiectivelor. Poate fi folosit la evaluarea unui angajat sau a masura succesul unei activitati. Marketerii folosesc indicatorii KPI pentru a urmari progresul si obiectivele in marketing.
Inseamna, mot-a-mot, cuvinte-cheie. Este deosebit de important sa iti definesti, ca brand, cuvintele si expresiile-cheie care iti definesc brandul sau care iti ajuta cumparatorii sa ajunga pe site-ul tau. Ele iti sunt utile atat la SEO, cat si in anunturile Google. De ex, daca ai un site de incaltamine, te vor reprezenta cuvinte precum pantofi piele, pantofi dama negri etc.
O pagina de destinatie pe care „aterizeaza” vizitatorul, care a dat click pe un call-to-action. Aceasta pagina a fost special creata pentru a directiona vizitatorii proveniti in urma unei campanii online (GSP, Adwords, campanie Facebook, etc) sau dintr-un newsletter. Scopul este de a aduna lead-uri pe care ulterior sa le convertesti in clienti. Landing-page-ul poate contine formulare prin care se preiau informatii de la vizitatori in procesul de leag generation. Mai multe puteti citi si aici.
Se mai intalneste si sub denumirea de sigla – care este un element grafic folosit pentru identificarea unei firme, al unui produs, organizatii, eveniment, etc. Cuvantul logo este o prescurtare de la logograma, unde logo=cuvant si grama=scriere. Poate fi format din una sau mai multe litere, imagine sau o combinatie intre acestea doua. Toata lumea recunoaste cele trei linii oblice (Adidas), marul cu o muscatura (Apple) sau cele patru cercuri (Audi), iar lista ar putea continua.
Marketing-ul reprezinta „arta si stiinta de a vinde” sau mai bine zis „de a convinge clientii sa cumpere”.
Putem descrie marketing-ul ca pe o planificare sistematica, implementarea si controlul activitatilor de afacere intentionate sa aduca laolalta vanzatorii si cumparatorii pentru schimbul sau transferul produselor.
Forma de publicitate care se adreseaza unui set de tinte bine definit cu scopul de a genera rezultate masurabile, folosind instrumente media adresabile precum posta sau email-ul. Vanzarea in cazul marketing-ului direct se poate realiza prin corespondenta, vanzare prin catalog, vanzare telefonica, teleshopping, comert electronic, etc. Marketingul direct vizeaza, prin definitie, atingerea individuala a clientelei potentiale; este, deopotriva, un mod de comunicare, de difuzare de oferte comerciale / promotionale (direct in cutiile postale, prin mailing, brosuri, cataloage, inclusiv prin anunturi de presa s.a.) si un veritabil canal de vanzare personalizata .
Email trimis catre baza de date (B2B sau B2C), la un anumit interval de timp, care contine stiri, informatii sau promotii in interesul abonatilor. Pentru o targetare cat mai eficienta se recomanda segmentarea bazei de date.
Procentul de email-uri deschise intr-o campanie de email marketing.
Numarul de vizitatori unici care au intrat pe un site in cursul unei perioade date, exprimat ca procent din universul populatiei din target.
Se refera la parerea unui client asupra produsului sau serviciului unui brand. Un review poate fi postat pe site sau pe retelele de socializare si cantareste foarte mult in decizia de cumparare a urmatorilor clienti.
Trimiterea de email-uri catre persoane care nu si-au dat acordul pentru a primi informatii de la tine.
Marketing pentru motoarele de cautare. Totalitatea actiunilor intreprinse pentru a atrage cat mai multi vizitatori.
O tehnica care iti foloseste la cresterea rank-ului site-ului, in cautarile organice, facand site-ul mult mai vizibil pentru oamenii care iti cauta brand-ul, produsele sau serviciile prin intermediul motoarelor de cautare, precum Google, Bing sau Yahoo. Sunt o multime de compomente care te ajuta la imbunatatirea SEO-ului pe site. Motoarele de cautare cauta elemente care includ titluri, cuvinte cheie, imagini, structura interna de link-uri, si astea ar fi doar cateva lucuri. Motoarele de cautare se uita si la structura site-ului si design, comportamentul vizitatorilor, si alti factori externi, pentru a determina cat de mare ar trebui sa fie rank-ul paginii in motoarele de cautare. Puteti citi mai multe aici si aici.
Se refera la strategia de a alinia eforturile departamentelor de marketing cu cel de vanzari. Intr-o lume perfecta, marketing-ul ar trebui sa furnizeze lead-uri calificate catre echipa de vanzari, care ar lucra numai pe acele lead-uri pentru a le inchide in 100% din cazuri. Cum insa asta nu se intampla aproape niciodata, este important totusi ca cele doua departamentel, marketing si vanzari, sa isi alinieze eforturile pentru a facilita comunicarea cat mai bine.
Instrumente folosite in vederea cunoasterii opiniei membrilor societatii. Subiectele sondajelor si scopurile pot fi diverse, de la aflarea opiniei cu privire la un articol, a preferintelor politice, etc. Nu sunt considerate instrumente care se folosesc la luarea unei decizii, dar pot fi utile in procesul de luare a unei decizii, atata timp cat sunt insotite de discutii care conduc la atingerea unui consens. Mai multe puteti citi si aici.
Un tip de interfata care ii permite utilizatorului sa controleze o aplicatie software sau un dispozitiv hardware. O interfata usoara pentru utilizator asigura o experienta user-friendly prin faptul ca ii permite utilizatorului sa interactioneze cu software-ul sau hardware-ul intr-un mod intuitiv. Include o bara de meniu, toolbar, windows, butoane, si tot asa.
Este un fel de slogan. O expresie sau propozitie care spune pe scurt ce beneficii oferta un brand si care sunt diferentiatorii lui pe piata, fata de concurenti.
Experienta totala pe care un client o are cu un business particular, incepand cu descoperirea acestuia si constientizarea brand-ului, la interactiune, achizitie, utilizare, pana la sustinerea acestuia. Pentru a-i livra unui client o experienta deosebita, trebuie sa gandesti precum un client, sau chiar mai bine, gandeste ca si cum ai fi propriul client.
Se aplica atunci cand un reprezentant de vanzari ii vinde unui actual client un produs mai bun din gama, sau o versiune mai buna a produsului achizitionat anterior. Spre exemplu, atunci cand esti deja abonat al unei companii de telefonie mobila, iar un reprezentant de vanzari iti vinde un nou abonament care include mai multe minute nationare/internationale, mai mult trafic de date, etc, atunci se considera up-sell.
Constituie echivalentul Internet al adresei de internet reale, ce functioneaza in mod similar celorlalte tipuri de adrese, prin trecerea de la informatii generice la date de ordin specific (de ex. de la cod postal la destinatar). Este adresa unui site sau a unui link, imagine sau document aflat pe internet. Toate site-urile au URL.
O marturie, text (poate fi sinonima cu review) sau video in care un client / colaborator acrediteaza serviciile sau produsele unui brand. De regula este pozitiv.
Numarul total de vizitatori si vizite acumulat de un site intr-o anumita perioada, de regula luna.
Clasament al traficului de pe pagina ta de internet comparat cu celelalte pagini de internet. Il poti verifica pentru orice site, folosind serviciile gratuite furnizate de site-ul Alexa.com.
Rata schimbarii publicului pentru un program, intr-un interval de timp dat.
Persoana (individ) care a vizitat un site Web (sau retea) cel putin o data intr-o perioada determinata de timp, de obicei intr-o perioada de 30 de zile calendaristice. Marketerii folosesc acest termen in contrast cu numarul total de vizitatori de pe site, pentru a urmari cantitatea de trafic de pe site-ul lor. Daca doar o singura persoana viziteaza un site de 30 de ori, atunci pagina web are un vizitator unic si un numar total de 30 de vizite.
Furnizarea unei oferte valoroase vizitatorilor in schimbul informatiilor oferite de acestia.
Proces de creare si proiectare a unui site, prin selectarea si imbinarea vizuala si functionala a diverselor componente necesare, cu scopul de a obtine layoutul, structura acestuia si interfata destinata utilizatorului.
Reprezinta totalitatea site-urilor, a documentelor sau a informatiilor de tip hypertext legate intre ele, care pot fi accesate pe internet.

Contactează-ne acum!

SĂ VORBIM MAI MULTE DESPRE PROIECTUL TĂU

Dacă îți place ceea ce ai văzut, e perfect, dar mai rămâne un pas.

Hai să ne cunoaștem, pentru că experiența ne-a învățat un lucru: una e să crezi ce și-ar dori cineva și alta e să știi.

Noi vrem să știm. Programează o întâlnire cu noi!
Te așteptăm ACASĂ (ZUHAUS)!