Marketing în timp de Covid19

Trecem printr-o perioadă grea, nouă pentru cei mai mulți dintre noi, dar și interesantă, cu ghilimelele de rigoare. Pentru prima data ne confruntăm cu o pandemie, cu o epidemie mondială. Sigur, ne vom reveni, ca de fiecare data. Însă acum este o perioadă complicată, în general, precum și din punctul de vedere al business-urilor și al marketerilor. De ce? Pentru că oricum ai privi virusul Covid19 este clar că nu va trece cât ai clipi.

Oricum, chiar dacă peste câteva săptămâni (sperăm) sau luni, criza îmbolnăvirilor se va diminua și va dispărea, specialiștii prevăd o criză economică generată de neajunsurile de acum și de răsturnările claselor sociale. Astfel, ceea ce trăim astăzi probabil va afecta, într-un mod sau altul, majoritatea companiilor pe termen mediu și lung.

Accentul cade acum pe ce avem de făcut. Ce ai de făcut tu, dacă te afli în ipostaza unui owner de business local care și-a pierdut clienții? Cum vinzi în perioada aceasta? Are rost să mai vinzi? Cum îți poți menține angajații și cum poți beneficia în continuare de aptitudinile lor dacă lucrează de acasă? E timpul să pui lacătul pe ușă sau ar trebui să găsești soluții pentru a sta în picioare și a lupta împotriva curentului?

Sigur, nu avem noi toate răspunsurile și nu ne luăm angajamentul că îți putem resuscita afacerea, însă atunci când ai în față o mulțime de „nu” și lucrurile par că au scăpat 100% de sub control, ar fi bine să te uiți puțin la mănunchiul de lucruri pe care încă le poți controla. Da, Coronavirus îți va afecta vânzările, dar cât de mult îți va afecta compania, echipa, depinde doar de tine.

Marketing în timp de pandemie.

Lucrurile arată diferit față de acum 6 luni. Era totul normal, probabil alături de echipa ta de specialiști în marketing pregăteai campaniile și ofertele de sărbătorile de iarnă. Astăzi lucrurile de schimbă de la zi la zi, uneori de la oră la oră, în funcție de ce anunță autoritățile. Pare imposibil să anticipezi ce se va întâmpla și să faci planuri pentru viitor. La modul… să ne dăm în cap pentru un bax de hârtie igienică? Cine se gândea că vom ajunge aici?

Important pentru tine e să știi că nu e momentul să renunți acum la a fi prezent în fața publicului tău și pe piața în care activezi. Campaniile de marketing pe care le desfășori nu trebuie oprite, ci adaptate. Da, ai plătit deja niște postări și niște anunțuri care au fost gândite, create și programate. Însă ele nu mai sunt, cel mai probabil, valabile. Ai un business în HoReCa? Nu poți lăsa să apară pe pagina un mesaj cu „Te așteptăm pe terasă!”, programat cu mult timp în urmă, când nu era niciun semn al aceste crize. Astăzi locația ta de închisă de zile bune, iar vremea, supriză, nu mai e cea prognozată acum 1 lună.

În plus, este momentul să fii empatic. Este momentul să dăruiești înapoi din ce ai primit. Dacă până acum 2-3 săptămâni le spuneai fanilor paginii tale cât de mult te bucuri să fiți împreună într-un mod sau altul (public față în față cu produsele sau serviciile tale sau beneficiari a ceea ce comandă online de la tine), nu poți să taci după ce ai făcut anunțul de închidere temporară. Este momentul să îți prezinți latura umană. Cum să faci asta dacă tu și angajații tăi sunteți acasă, iar oamenii care cumpărau de la tine sunt la ei acasă? Rămâi prezent în social media! Oferă valoare adăugată. Oferă conținut de calitate. Cum? Nu este usor, dar este mai fezabil decat crezi. De exemplu. Ai avut un restaurant (că tot dădeam mai sus exemplul acesta) și ai fost constrâns să îl închizi? Prima soluție este livrarea la domiciliul actualilor și potențialilor noi clienți. Dacă nu aveai serviciu de food delivery sau nu te poți organiza ca să îl creezi, există alte variante. Cum ar fi să le prezinți fanilor paginii de Facebook și urmăritorilor de pe Instagram cum să-și pregătească ei acasă rețete simple? Cum ar fi să găsești o modalitate de entertainment (desigur, cu toată decența care se impune unei situații nu doar grea, ci și tragice) să îți ții publicul aproape și să aduci un zâmbet?

Este o mare provocare chiar și pentru noi, marketerii. Aceea de a veni cu ideile, soluțiile potrivite și cu cel mai oportun mod de a le prezenta. Fără a leza persoane sau situații. Fără a umbri credibilitatea clientului (a ta). Fără a depăși limite de (din nou) decență. Dar, împreună, putem fi acolo. Putem lua cele mai bune decizii. Însă trebuie să știi din start un lucru: noaptea nu e un sfetnic bun, așteptarea nu ajută, iar tăcerea este dezastruoasă.

Fii tu unul dintre brandurile de care oamenii nu doar că nu vor uita, dar pe care le vor urmări cu simpatie și de la care vor fi mai tentați să cumpere când lucrurile își vor reveni la normal.

– Alexandra Puescu

Abonează-te la newsletter!

Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!

Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!

Abonează-te la newsletter!

Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!

Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu