Seria articolelor dedicate marketingului pe rețelele de socializare în România anului 2023 continuă cu un material dedicat utilizatorilor din social media. Dacă data trecută am definit social media marketingul și am vorbit despre platformele populare în România, astăzi ne oprim asupra comunităților din spațiul online românesc. Dacă te întrebi care sunt motivele și metodele prin care ai putea să pui bazele unei comunități active în social media, atunci articolul nostru îți va fi de folos.

Importanța unei comunități din social media
Crearea unei comunități active pe rețelele de socializare reprezintă unul dintre factorii care pot maximiza eficiența oricărei strategii de social media marketing. Conform unui studiu, 90% dintre specialiștii în domeniu susțin că, în anul 2023, orice brand de succes are nevoie de o astfel de comunitate în online. Motivul?
Comunitatea contribuie la creșterea vizibilității unui brand pe platformele de socializare și, totodată, reușește să atragă noi consumatori interesați de oferta acestuia. Probabilitatea ca un cont de socializare să fie supus atenției unor noi utilizatori crește pe măsură ce comunitatea interacționează și promovează conținuturile distribuite de brand. Astfel, afinitatea și loialitatea față de un business sunt stimulate, formându-se relații strânse între acesta și clienți.
O comunitate marchează acel mediu primitor, în care oamenii se simt inspirați să își împărtășească propriile povești și păreri cu privire la anumite servicii sau produse. În acest mod, consumatorii le pot recomanda, comunicând modul în care brandul a fost responsabil pentru experiențele lor pozitive. Satisfacția acestora și încrederea lor în marcă reprezintă confirmarea de care clienții au nevoie pentru a face pasul final, anume achiziția.
Nu în ultimul rând, review-urile negative și problemele legate de experiența pe care un brand o oferă pot fi soluționate tot cu ajutorul comunității din online. Conform Harvard Business Review, e cu 72% mai ieftin să răspunzi unei întrebări prin intermediul comunității decât prin intermediul unei echipe de suport. Așadar, impactul unei comunități pe rețelele de socializare este unul incontestabil pozitiv, însă cum anume putem pune bazele sale?
Cum construiești o comunitate în social media?
Una dintre cele mai simple metode de a crea o comunitate în spațiul digital românesc este prin promovarea afacerii tale printre cunoștințele interesate de domeniul în care activezi. Încurajându-i să interacționeze și să distribuie conținutul paginilor tale de socializare, îți creezi aceea imagine pozitivă de care ai nevoie pentru a ajunge la noi consumatori. Totodată, poți încuraja clienții din magazin să îți urmărească activitatea din online, în schimbul unor recompense stabilite de tine.

Poți distribui mesaje și linkuri în cadrul grupurilor deja formate pe platforme precum Facebook, dar și conținuturi prin care să îți educi și distrezi audiența. Profilul de LinkedIn al angajaților reprezintă o altă soluție eficientă, căci indicând compania în cadrul căreia aceștia activează, se va crea un link activ către contul afacerii tale. Poți opta și către o strategie de tip cross promotion, prin care inserezi linkului unui cont de socializare pe o platformă cu specific diferit.
Nu trebuie să uiți nici să incluzi în cadrul website-ului tău sau la finalul mailurilor butoane sau linkuri către platformele pe care activezi. Alături de acestea, poți apela la influenceri, giveaway-uri sau promoții speciale pentru a atrage noi clienți și a le răsplăti loialitatea. Hashtag-urile pot fi și ele de folos, cu atât mai mult cu cât ele au funcții multiple:
- Brand awareness;
- Creștere a impactului asupra publicului țintă;
- Targetare audiență;
- Optimizare pentru motoarele de căutare (SEO);
- Indicare a trendurilor și a oportunităților de interacțiune.
Pentru a avea efectul dorit, numărul hashtag-urile trebuie să fie limitat, iar punctuația și majusculele acestora să fie atent plasate, fără a mai include și spațiile dintre cuvinte. Echipa Zuhaus recomandă folosirea hashtag-urilor populare, de dimensiuni reduse, dar și a celor ce fac referință către numele mărcii.
Sfatul domnului Zu

„Partea cea mai grea nu e să îți îndeplinești obiectivul, ci să te menții la nivelul la care ai ajuns pentru a-l atinge”. Tata obișnuia să îmi spună asta de fiecare dată când îmi propuneam ceva și, citind articolul de astăzi, cuvintele astea au început să îmi răsune în minte.
Într-adevăr, să construiești o comunitate în jurul brandului tău pare dificil, însă să menții atenția și interesul audienței pe o perioadă lungă de timp este o adevărată provocare. Cum faci asta? Cu o strategie de comunicare eficientă și cu un program consecvent de postări.
Cu siguranță nu îți dorești să te numeri printre acele afaceri inabordabile, care își ignoră clienții, astfel că trebuie sa faci o prioritate din a răspunde mesajelor utilizatorilor din social media. Doar așa îți umanizezi brandul în ochii consumatorilor români și le transmiți în propriul lor limbaj faptul că părerea lor este extrem de importantă pentru tine.
Cam astea sunt regulile de bază. În plus, poți să apelezi la mici trucuri care să atragă atenția publicului general: emoticoane, memes, GIF-uri, sondaje de opinie, concursuri, UGC. Orice ți se pare potrivit.
Concluzie
Așadar, comunitatea din social media are un mare aport în ceea ce privește succesul strategiei tale de marketing. Dacă îți dorești să afli mai multe despre secretele din spatele marketingului prin rețelele de socializare, atunci te invităm să te abonezi la newsletter-ul nostru!
Abonează-te la newsletter!
Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!
Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!