Marketingul prin rețelele de socializare în România anului 2023
În ultimii ani, mediul digital românesc a propus din ce în ce mai multe tipuri de conținut și metode prin care utilizatorii platformelor de socializare să interacționeze cu un anumit brand. Însă, factorul care îi determină cu adevărat pe români să acorde atenție unei postări în detrimentul alteia are legătură cu calitatea strategiei de social media marketing pe care o afacere o adoptă.
Dacă îți dorești și tu să afli ce este social media marketingul și care sunt rețelele de socializare pe care o afacere românească ar trebui să le includă în strategia sa de marketing digital în anul 2023, atunci continuă să citești acest articol de blog!

Ce este social media marketing?
Marketingul pe rețelele de socializare reprezintă o subcategorie a marketingului digital prin care o afacere sau un brand își poate spori gradul de vizibilitate în rândul consumatorilor. Impactul obținut asupra acestora este determinat, în principal, de măsura în care prezența din online a business-ului este una autentică și constantă.
Totodată, comunicarea eficientă dintre brand și publicul țintă este antrenată de balanța dintre unicitatea conținutului din social media și de modul de prezentare, respectiv formatul acestuia.
De măsura în care un brand ține cont de ultimele noutăți și tendințe, dar și de nevoile, interesele și preferințele utilizatorilor, depinde calitatea relației sale cu aceștia. Marketingul prin rețelele de socializare reprezintă o oportunitate de a oferi experiențe pozitive consumatorilor și de a obține un feedback real din partea lor. Optimizând strategia de social media marketing în concordanță cu părerile acestora, afacerile pot stârni încrederea și aprecierea urmăritorilor.
Mai mult decât atât, social media marketingul reprezintă și un instrument care contribuie la procesul de branding al afacerii, prin intermediul storytelling-ului. Adesea, consumatorii apelează la rețelele de socializare pentru a se informa cu privire la povestea din spatele unui brand, dar și cu privire la specificul său. Produsele și serviciile oferite nu sunt nici ele excluse, căci social media oferă și o perspectivă complexă asupra funcțiilor și calității acestora. Goes Here
Care sunt cele mai frecvent folosite platforme într-o strategie de social media marketing?
De la tipul platformelor de socializare și specificul brandului, la profilul consumatorilor și obiectivele urmărite, specialiștii în marketing digital aleg canalul potrivit, luând în calcul toate datele disponibile.

Rețelele de socializare care sunt cel mai frecvent integrate în strategia de social media marketing sunt următoarele:
- Facebook – în prezent, este cea mai accesată platformă socială, pentru că permite utilizatorilor să împărtășească informații și conținuturi cu persoane de pe întreaga suprafață a globului. Astfel, se pot dezvolta relații și conexiuni strânse, atât între utilizatori, cât și între aceștia și un brand sau o afacere.
- YouTube – este recunoscut drept cel mai mare canal media de partajare și vizionare a conținuturilor video, utilizatorii săi putând să aprecieze, distribuie și să comenteze în cadrul acestor clipuri. Oferind un conținut video care să informeze sau distreze publicul, afacerile pot stârni interesul unei plaje largi de utilizatori.
- Instagram – pune un mare accent pe conținutul vizual, de tip imagini sau clipuri video, astfel încât utilizatorii să împărtășească cu prietenii și urmăritorii lor momente, opinii sau propriile creații. În mod similar, un brand își poate expune povestea și activitatea cu consumatorii aflați pe Instagram.
- LinkedIn – vine cu o abordare B2B, în care a crea și a dezvolta relații profesionale și a promova misiunea și viziunea unei companii reprezintă principalele obiective. În cadrul LinkedIn, afacerile pot recruta noi angajați sau pot construi relații cu angajații actuali.
- Twitter – este ideal pentru conversațiile în timp real, realizate prin intermediul unor postări scurte, denumite tweet-uri. Dincolo de componentele textuale și media, structura unui tweet se bazează și pe hashtag-uri, prin care utilizatorii – fie ei persoane fizice sau branduri, pot descoperi noi conținuturi și pot adera într-o discuție.
- Pinterest – reprezintă platforma prin care se pot descoperi noi interese, sub forma imaginilor și a clipurilor video, care sunt adesea însoțite de linkuri către un anumit website. Acestea pot fi salvate în diferite colecții, în funcție de tema aleasă, și distribuite ulterior prietenilor din rețea.
- TikTok – la fel ca YouTube, TikTok este o rețea de partajare a conținuturilor video, însă clipurile sunt, de această dată, considerabil mai scurte. Acestea pot fi create și editate direct din aplicație, cu ajutorul sunetelor, melodiilor, stickerelor și a efectelor cu care tinerii sau brandurile pot experimenta.
- Snapchat – este aplicația de mesagerie multimedia, ce poate fi folosită pentru promovare, prin intermediul clipurilor video temporare și a funcțiilor sale de personalizare. Acestea rămân arhivate, de la caz la caz, în secțiuni precum Snaps, Stories sau Camera Roll.
Lista de mai sus reprezintă o prezentare generală a modului în care aceste rețele de socializare pot fi folosite în cadrul unei strategii de social media marketing. Însă, selectarea platformei potrivite pentru o afacere românească trebuie să țină cont și de măsura în care aceasta este utilizată în țara noastră.
Care sunt cele mai populare rețele de socializare în România?
Conform studiului Digital 2023: Romania, peste 67% din populația actuală a României folosește cel puțin o rețea de socializare. Acest lucru marchează o extrem de mare oportunitate pentru afacerile românești, căci acestea pot ajunge la consumatori cu ajutorul social media marketing.
Din topul celor mai utilizate platforme de socializare în țara noastră, YouTube deține recordul cu peste 13.50 de utilizatori. Acesta este urmat îndeaproape de Facebook și Facebook Messenger, cu 9.55 de milioane, respectiv 7.65 de milioane de utilizatori.
În ciuda faptului că Instagram a fost lansat acum mai bine de 12 ani, popularitatea acestuia pare să fi fost depășită de TikTok, care a apărut 6 ani mai târziu. Astfel, numai 4.9 milioane de români dețin un cont pe Instagram, în comparație cu utilizatorii TikTok, care depășesc pragul de 7.5 milioane.
Lista celor mai populare rețele de socializare este continuată de LinkedIn și Snapchat, cu câte 3.6 milioane și 2.55 de milioane de utilizatori fiecare. La finalul clasamentului se află Pinterest și Twitter, care au reușit să atragă un număr mai modest de utilizatori români: 2.01 milioane și 1.25 de milioane.

Cum se raportează domnul Zu la platformele de socializare?

– …număr mai modest de utilizatori români: 2.01 milioane și 1.25 de milioane. Deci să înțeleg că atunci când promovați Zuhaus, de exemplu, ultima voastră opțiune e Twitter-ul?, spuse ea cu o notă de curiozitate în privire.
Domnul Zu era prea ocupat să înțeleagă ce condiment ar mai trebui să adauge în tigaie, ca să observe că sora lui aștepta un răspuns.
– Cimbru, spune el dintr-o dată. Și nu, Twitter-ul nu e ultima noastră opțiune. Nu ținem cont doar de numărul de utilizatori atunci când luăm o decizie de genul.
– Și atunci?
– Păi, începe el, în timp ce se spală tacticos pe mâini și se întoarce cu spatele către blatul de bucătărie, încerci să îți pui problema din mai multe perspective. Uite, de exemplu, prin reclamele plătite pe Instagram poți să ajungi cam la un sfert din populația actuală a țării.
– Vorbim despre România, da?
– Preferi să vorbim despre Congo?, spuse el, în timp ce se întoarce la legumele lui. Revenind, poate că cifrele par impresionante. Asta până să îți dai seama că, față de anul 2022, capacitatea reclamelor de a ajunge la utilizatorii din Instagram a scăzut cu vreo 9 procente.
Mirosul de fum acaparează încăperea, așa că fata se ridică rapid și își dă la o parte fratele din fața aragazului.
-Da, poate că Twitter are o bază de utilizatori mai mică, dar potențialul reclamelor sale plătite a crescut cu 74.2% în exact aceeași perioadă.
– Eu nu mănânc asta, spuse ea, după ce a gustat puțin din mâncare. În fine, comandăm ceva.
Se întoarce cu fața către domnul Zu și îi spune:
– Măcar la marketing digital te pricepi, dacă la gătit nu. De unde știi atâtea lucruri?
La Zuhaus cu asta ne ocupăm.
Concluzie
Așadar, platformele de socializare pot fi extrem de utile pentru strategiile de marketing digital ale companiilor românești. Modul din care alegem să privim potențialul unui canal influențează randamentul eforturilor noastre. Tocmai din acest motiv, recomandăm ca o afacere să consulte specialiștii în marketing digital, înainte de a lua o decizie cu privire la prezența sa din social media.
Pentru a te ajuta să construiești o strategie de social media marketing potrivită pentru brandul tău, echipa Zuhaus îți vine în ajutor, atât prin alte articole pe această temă, cât și printr-un audit și o eventuală colaborare. Ne poți contacta aici.
Abonează-te la newsletter!
Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!
Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!