ChatGPT – o scurtă introducere
Încă din luna noiembrie a anului trecut, ChatGPT a început să schimbe, pas cu pas, lumea digitală, așa cum o știm noi. De la primul nostru articol despre el și până în prezent, ChatGPT a reușit să atragă zilnic peste 13 de milioane de utilizatori (Demand Sage).
Așadar, popularitatea sa e incontestabilă, însă odată cu aceasta, apar și polemicile. Este sau nu este ChatGPT un instrument util pentru noi? Ne propunem ca în acest articol să răspundem acestei întrebări, transformând domeniul marketingului într-un studiu de caz. Dacă și tu îți dorești să înțelegi natura acestei tehnologii, modul în care ChatGPT poate fi utilizat, precum și avantajele și dezavantajele sale, atunci continuă să citești acest articol.

Ce este ChatGPT?
Dincolo de tendința utilizatorilor de a reduce tehnologia ChatGPT (Chat Generative Pre-Trained Transformer) la un simplu chatbot, acesta reprezintă mult mai mult decât atât. Instrumentul dezvoltat de către compania OpenAI - cea care a lansat și DALL-E, poate fi folosit și pentru a alimenta alți chatboți. De-a lungul interacțiunilor digitale dintre aceștia și utilizatori, ChatGPT poate genera răspunsuri în timp real, într-o manieră naturală, care imită limbajul uman.

Acest lucru este posibil datorită faptului că la baza ChatGPT se află inteligența artificială, respectiv tehnologiile LLM (Large Language Model) și NLP (Natural Language Processing). Cu ajutorul celei dintâi, ChatGPT a învățat modele și relații de limbaj, fiind instruit pe baza unui set de date imens - 117 milioane de parametrii. Cel de-al doilea vizează imitarea dialogului uman, pornind de la algoritmi, modele și sisteme software, care ajută tehnologia ChatGPT să înțeleagă, interpreteze și genereze textul.
Astfel, ChatGPT a luat naștere. Pentru moment, acesta poate fi accesat exclusiv prin intermediul paginilor web, însă reprezentanții OpenAI plănuiesc să lanseze și o nouă versiune a acestuia, sub forma unei aplicații. Acest lucru este cu atât mai necesar, cu cât în cadrul Store Apps au apărut deja o serie de imitații ale sale.
De asemena, cei de la OpenAI pregătesc și un plan de abonament, denumit ChatGPT Plus. Acesta oferă acces garantat, chiar și în perioadele supraaglomerate, precum și răspunsuri mai rapide sau acces în exclusivitate la ultimele funcții și actualizări ale ChatGPT. Costul acestuia este de 20$ pe lună, însă versiunea sa inițială, ChatGPT, va rămâne gratuită pentru public.
Cum funcționează ChatGPT?
ChatGPT poate fi utilizat cu ușurință de către orice persoană ce își înregistrează un cont cu ajutorul adresei de mail și a numărului de telefon. Odată îndeplinit acest pas, căsuța de la baza paginii ChatGPT poate fi folosită pentru ca limitele sale să poată fi testate.

În cadrul acestei căsuțe, poate fi tastată fie o întrebare, fie o cerere, în funcție de nevoile, interesele sau domeniul de activitate al utilizatorilor. Aceștia se pot opri asupra unui aspect practic, precum traducerea unui text, sau pot fi creativi, solicitând o interpretare a unui cântec rock folosind simbolurile alchimice. Utilizatorii au ocazia să experimenteze oricât de mult își doresc, cu riscul, însă, de a întâmpina erori sau limitări ale chatbotului.
Pentru a evita acest lucru și a obține răspunsuri relevante și precise, este recomandat ca formularea introdusă în căsuța de chat să fie cât mai detaliată. Aspecte precum contextul, sarcina și obiectivele urmărite trebuie să fie clar explicate, iar preferințele în materie de formatare, stil, ton și limbă pot fi și ele menționate. Pornind de la acești factori, ChatGPT poate oferi mai multe alternative de răspuns, care pot fi îmbunătățite odată ce conversația continuă.
Deși nu e nevoie să te limitezi la o singură cerere atunci când îl folosești, există câteva restricții cu privire la conținutul cu care ChatGPT operează. Astfel, acesta nu trebuie să fie unul cu caracter licențios sau rasist și să nu discrimineze în vreun fel un anumit segment de public. De altfel, ChatGPT nu are voie să facă recomandări financiare sau medicale, însă în cazul tuturor acestor aspecte, încă există loc de îmbunătățiri.
Cum poate fi ChatGPT folosit în domeniul marketingului digital?
Fie că vorbim de marketingul digital sau de cel tradițional, ChatGPT poate reprezenta un instrument extrem de util, dacă este folosit în mod corect. Productivitatea utilizatorilor și eficiența eforturilor depuse de către aceștia pot crește, odată ce ChatGPT este integrat în procese precum:

Crearea de conținut: chatbotul poate redacta orice formă de conținut de care un specialist în marketing ar putea avea nevoie. Cele mai frecvente cereri în acest sens vizează articolele de blog, descrierile de produse și servicii, newsletterele sau conținutul pentru website și paginile de socializare. De asemenea, ChatGPT poate edita sau oferi sugestii cu privire la textele deja existente, astfel încât să rezulte un material care să stârnească interesul publicului țintă.
Search Engine Optimization (SEO): ChatGPT poate sugera titlurile sau cuvintele cheie relevante pentru specificului unui brand și populare printre clienții acestuia. Totodată, poate contribui activ în procesul de creație a unei strategii SEO eficiente, care să plaseze în mod organic un website în vârful SERP.
Asistență tehnică: un alt avantaj al tehnologiei ChatGPT este acela că poate oferi răspunsuri utile cu privire la erorile sau problemele de natură tehnică întâlnite. Acesta nu se oprește la diagnosticarea acestora, ci furnizează și soluții adecvate, pe care le explică pas cu pas, pentru a putea fi implementate în mod corect.
Asistență clienți: ChatGPT poate fi integrat contra cost în cadrul unui website, cu ajutorul unei chei API (Application Programming Interface), proces ce presupune cunoștințe de programare. Pentru a răspunde vizitatorilor și a-i ajuta în mod eficient, chatbotul trebuie instruit, folosind o listă a celor mai frecvent întâlnite întrebări și solicitări, precum și răspunsurile corespunzătoare. Pentru a profita la maximum de capacitatea sa de imitare a limbajului uman, răspunsurile sale inițiale trebuie editate, punând accent pe tonul, stilul și limba folosite.
Colectarea datelor: în urma interacțiunilor chatbotului cu vizitatorii website-ului, acesta poate colecta date ce vizează propria performanță sau profilul, preferințele, feedback-ul și comportamentul consumatorilor în mediul digital. Plecând de la acești factori, pot fi sugerate recomandări, astfel încât experiența clienților să fie una personalizată, iar satisfacția lor să crească.
Automatizarea sarcinilor repetitive: tot prin integrarea chatbotului în cadrul website-ului, sarcinile repetitive pot fi automatizate, pentru a economisi timp și energie. În acest sens, pot fi luate drept exemple programarea unei întâlniri sau procesarea unei comenzi.
Care sunt dezavantajele utilizării ChatGPT?
După cum reiese din cele discutate anterior, funcțiile ChatGPT au o mare aplicabilitate în sfera marketingului, însă nu trebuie să omitem și aspectele sale mai puțin plăcute. În ciuda informațiilor formulate natural și convingător, răspunsurile ChatGPT pot conține erori de acuratețe sau logică, probleme pe care chiar și acesta le admite. Faptul că recunoaște atunci când greșește și respinge premisele incorecte nu compensează îndeajuns faptul că poate amesteca sau confunda subiectele între ele.

Restricționarea utilizatorilor în intervalele orare aglomerate, precum și cunoștințele sale limitate cu privire la evenimentele de după 2021 sunt alte două dezavantaje ale chatbotului OpenAI. Acestora li se adaugă lipsa experiențelor personale și a emoțiilor umane, lipsuri care impun dificultăți în înțelegerea intenției celor ce îl folosesc. Răspunsurile sale sunt oferite strict pe baza datelor la care are acces, ChatGPT neavând capacitatea de a gândi sau decide de unul singur. Totodată, chatbotul poate fi inconsecvent în redactare și poate utiliza repetitiv cuvintele sau frazele, fapt ce denotă incapacitatea sa de a crea un conținut original și creativ. Toate informațiile pe care ChatGPT le oferă sunt preluate din surse externe și nemenționate, și integrate ulterior într-un răspuns-colaj. Omiterea indicării surselor de inspirație ridică în aer două probleme - cea a plagiatului și cea a relației dintre ChatGPT și motoarele de căutare.
Se pare că ChatGPT se află într-o strânsă legătură cu plagiatul, nu doar pentru că nu semnalează sursele folosite, ci și pentru că utilizatorii plagiază prin intermediul său. Părerile sunt destul de împărțite și aici - în timp ce unii cred că ChatGPT ar trebui interzis, alții sunt de părere că este un instrument revoluționar. Sesizând cele două perspective, OpenAI a lansat AI Text Classifier, o funcție neșlefuită a chatbotului, care are rolul de a detecta conținutul plagiat cu ajutorul inteligenței artificiale.
Dezavantajul tehnologiei ChatGPT în raport cu motoarele de căutare este acela că, deși informația este furnizată instant, folosirea acesteia nu poate avea loc fără a-i cerceta ulterior proveniența. Altfel spus, ne reîntoarcem la motoarele de căutare, acolo unde ne putem crea o impresie asupra relevanței și calității conținuturilor prin aspectul vizual al website-urilor. Așadar, ChatGPT ne ajută să câștigăm timp doar în aparență, iar dincolo de acest aspect, chatbotul nu poate înlocui nici serviciile de promovare plătită din cadrul motoarelor de căutare.
Cu toate acestea, relația dintre ChatGPT și motoarele de căutare poate fi considerată și una complementară, deoarece cele două pot fi folosite împreună pentru a oferi informații utilizatorilor. De aceeași părere sunt și Google și Microsoft, care au făcut fiecare apel la inteligența artificială în proiecte precum Bard AI, respectiv AI-powered Microsoft Bing and Edge.
Folosim sau nu ChatGPT în domeniul marketingului?
Având în minte toate avantajele și dezavantajele tehnologiei ChatGPT, ne putem în sfârșit întreba dacă ar trebui sau nu să folosim acest instrument în cadrul activităților noastre din sfera marketingului. Răspunsul este unul afirmativ, însă utilizarea sa ar trebui să fie întotdeauna însoțită de implicarea umană. Altfel spus, omul ar trebui să se folosească de ChatGPT doar în măsura în care recurge la experiența și cunoștințele proprii pentru a filtra informația.
În acest mod, specialistul în marketing devine un curator ce interpretează informația și adaugă nuanțele necesare, acolo unde este cazul. Răspunsurile pe care inteligența artificială i le oferă reprezintă doar structura generală pe care trebuie să o personalizeze și să o îmbogățească prin elemente creative și originale, capabile să stârnească emoții audienței.

ChatGPT nu poate înlocui omul, însă îl poate sprijini pe acesta în activitatea sa. Scopul final va rămâne acela de a obține conținutul și mesajul potrivite, fără a face abstracție de valorile și specificului brandului sau de nevoile și preferințele clienților săi.
Concluzie
În concluzie, ChatGPT reprezintă o inovație de care specialiștii în marketing pot profita pentru a obține cele mai bune rezultate posibile. Desigur, varianta actuală a tehnologiei OpenAI are plusurile și minusurile sale, însă în viitor se va dezvolta din ce în ce mai mult. E cert că acesta este doar începutul inteligenței artificiale și că, mai devreme sau mai târziu, ChatGPT va reprezenta un instrument indispensabil pentru fiecare dintre noi.
Dacă informațiile de mai sus ți-au fost utile, te invităm să te abonezi la newsletterul nostru pentru și mai multe articole pe teme de actualitate!
Abonează-te la newsletter!
Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!
Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!