Și acum, că ți-am atras atenția, ține minte ziua asta, pentru că e în joc credibilitatea ta!
24 septembrie e Ziua Semnelor de Punctuație. Așa că, fie că îți administrezi singur conturile Social Media, fie că se ocupă un specialist de marketing sau o agentie de marketing de ele, asigură-te că descrierile postărilor, anunțurilor și textele de pe visualuri sunt corecte d.p.d.v. gramatical și ortografic.
- Semnele de punctuație se pun întotdeauna lipite de ultima literă a cuvântului pe care îl succedă și despărțite de spațiu de următorul cuvânt. Ex: M – a chemat ,așa că m -am dus. Corect e: M-a chemat, așa că m-am dus.
- Se pune virgulă înainte de conjuncțiile „dar”, „iar”, „însă” și „ci”.
- Nu există în limba română următoarele semne de punctuație: „!?”, „..”, „!!!!”, ci doar „?!”, „…”, „!”. Și chiar dacă atunci când vorbim cu prietenii pe what’s app ne permitem să adăugăm câte semne ale zbierării 😀 vrem, totuși, la clienți nu țipăm ofertele, da? Așa că fără „Reduceri!!!”.
- Ghilimelele. Știm că tastatura e ofertantă, dar alege-ți preferatele și departajează-le. Glilimelele sunt „românești”, `englezești GB`, „englezești USA„ și «franțuzești».
În plus…
- Este greșită construcția „ca și” doar pentru a evita o cacofonie. „Ca și” = „precum”. Nu poți înlocui cu „precum” în fraza ta, nu folosești „ca și”. Un argument în plus că despărțirea unui „ca” de altul nu te ajută e că sunt considerate cacofonii orice asocieri de sunete care deranjează auzul. Cele mai simple exemple ar fi: Merg la Lavinia, il sun pe Petre.
- Care-i treaba cu „doar” și „decât”? Folosești doar cu afirmație, decât cu negație. Ex: Îmi place doar să postez. Nu-mi place decât să postez.
- E deja un clișeu să corectezi pe cineva care zice / scrie „care” în loc de „pe care”. La fel de importante sunt și restul prepozțițiilor de Acuzativ: Fata (despre) care ți-am povestit. Proiectul (la) care am lucrat. Magazinul (înspre) care mă îndrept.
În aceeași ordine de idei, probabil ai flat deja că „Nicio mamă, din această țară, să nu îi fie frică că nu va primi salariul sau că îi va fi tăiată alocația copilului”. Adică „Niciunei mame, din această țară, să nu îi fie frică că nu va primi salariul sau că îi va fi tăiată alocația copilului” SAU, dacă e prea greu, măcar un popular leneș „La nicio mamă, din această țară, să nu îi fie frică că nu va primi salariul sau că îi va fi tăiată alocația copilului”, bine?
–
Abonează-te la newsletter!
Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!
Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!
Abonează-te la newsletter!
Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!
Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!