Tot ceea ce este nevoie să știi despre strategia de marketing digital, pentru afacerea sau brandul tău!

Ceea ce vom prezenta în acest articol are legătură cu ceea ce noi numim inbound marketing. Tacticile pe care le putem folosi pentru a atrage, a convinge și a fideliza vizitatorii site-ului, sau pe cei din rețelele sociale să devină clienți pe termen lung.

Platformele digitale sunt excelente pentru acest lucru. Acum avem mai multe modalități, locuri și căi de a atrage publicul să ne viziteze site-ul web și să devină clienții noștri.

Putem fi mai creativi cu acest tip de comunicare pe site-ul web, blogul și canalele de social media, care se află în centrul oricărei strategii de marketing digital. Atunci când organizăm planul de marketing digital, trebuie să avem mereu în vedere optimizarea pentru aceste destinații.

Sperăm că acest articol să vă ofere ceea ce aveți nevoie pentru a porni la drum, și dacă doriți o prezentare mai detaliată, nu ezitați să ne consultați.

Ce este digital marketing-ul?

digital marketing definitie

Acesta este un termen general care cuprinde toate eforturile de marketing online.

În acest scop, utilizăm canalele digitale, cum ar fi căutarea pe Google, rețelele sociale, marketingul prin SMS, e-mailul și site-urile web pentru a relaționa cu clienții actuali și cu cei potențiali. Există o categorie largă de tactici de luat în considerare pentru a putea gestiona cât mai bine resursele din digital.

Cei mai buni specialiști în marketing digital au o imagine clară a modului în care fiecare resursă contribuie la atingerea obiectivelor lor generale.

Iată câteva exemple de obiective:

Brand awareness (vizibilitate de brand)

Ne dorim să avem un brand mai vizibil și mau multe persoane ne cunoască produsele sau serviciile oferite.

Achiziție sau generare de lead-uri

Dorim să ajungem la persoane care nu au cumpărat până acum nimic din oferta noastră și avem scopul să-i implicăm în procesul de cumpărare sau buyer’s journey!

Dezvoltare bazată pe clienții existenți

Dorim ca persoanele care au achiziționat deja, să cumpere mai des același sau un alt tip de produs?

Obiective SMART

Obiective SamrtAtunci când ne propunem să construim strategia de marketing digital, principalul element pe care trebuie să îl luăm în considerare este setarea obiectivelor. O bine-cunoscută modalitate care ajută la stabilirea obiectivelor în mod eficient este utilizarea modelului SMART.

Atunci când definim obiectivele de tip SMART, este important ca ele să îndeplinească caracteristici: S – Specifice, M – Măsurabile, A – Ușor de atins, R – Relevante și T – cu o limită de timp.

Astfel avem cadrul care ne asigură că obiectivele sunt complete, ușor de înțeles, măsurabile și ne pot ajuta să dezvoltăm o strategie de calitate.

Înainte de a începe să elaborăm obiectivele, este necesar să avem discuții cu părțile interesate și relevante și să înțelegem cum putem integra aceste obiective în planul de afaceri general.

Pentru asta este nevoie un obiectiv SMART

S – Specific

A avea un obiectiv specific înseamnă a avea un scop bine definit și clar, care să precizeze exact ceea ce urmărim să obținem.

Obiectivul trebuie să fie cât se poate de clar, iar oricine îl citește, chiar și din afara departamentului de marketing, trebuie să înțeleagă ce dorim să obținem.

Câteva sfaturi pentru a ne asigura că avem obiective specifice:

  1. Gândim simplu, rational și relevant
  2. Atunci când definim obiectivele, ne gândim la următoarele întrebări: Ce ne dorim să realizăm? De ce este important? Cine este implicat? Unde ne dorim să fie plasat? Și de ce resurse avem nevoie?
  3. Realizăm un rezumat al obiectivului pentru a fi cât mai specific și mai clar posibil.
  4. Obiectivul trebuie să descrie o acțiune care implică clientul.
  5. De cele mai multe ori setarea unui singur obiectiv este mai realistă decât să definim prea multe obictive care pot diminua impactul și concentrarea.

M – Măsurabil

După ce am definit scopul obiectivului, al doilea pas este să ne asigurăm că obiectivul este măsurabil.

Acest lucru înseamnă că este nevoie să avem un obiectiv realizabil care poate fi măsurat cu ajutorul datelor pe care le avem la îndemână.
Putem să ne asigurăm că avem o strategie clară de măsurare dacă răspundem la următoarele întrebări:

  • Care sunt indicatorii de performanță cheie (KPI) actuali ai afacerii?
  • Ce date digitale putem utiliza? Aici putem include trafic, cost per click (CPC), generarea de lead-uri, date din social media, și altele
  • Care este situația actuală și ce evoluție dorim să avem?
  • Cât de mare?
  • Cum putem afla când am atins obicetivul setat?

La finalul campaniei să putem avea o imagine de ansamblu și să putem cuantifica cu precizie impactul ei. Să putem analiza cifrele în concordanță cu obiectivul de business setat.

A – Ușor de atins

Pentru a fi siguri ca etapa de implementare a obiectivului este una de succes ne ajută să răspundem la următoarele întrebări:

  • Este prea îndrăzneț?
  • Avem resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv?

Aici verificăm dacă obiectivul nostru este ancorat în realitate. Crearea unui obiectiv ușor de atins înseamnă că poate fi atins cu resursele actuale de competențe, de buget și de timp și luând în considerare eventualele obstacole sau limite existente.

Pentru a defini cât de ușor poate fi atins obiectivul setat, propunem următoarele repere:

  • Cum putem atinge obiectivul propus?
  • Cât de realist este, bazat pe unele limite, cum ar fi factorul finainciar?
  • Care este bugetul alocat?
  • Câte ore pe săptămână putem aloca?
  • Ce situații ar putea împiedica atingerea obiectivului?

R – Relevant

Este foarte important ca obiectivul să facă parte și să urmărească strategia generală de business. Putem verifica acest lucru dacă găsim răspunsul potrivit la următoarele întrebări:

  • Merită depus efortul pentru a atinge obiectivul?
  • Este momentul potrivit?
  • Se alinează și cu alte demersuri?
  • Este echipa potrivită pentru a atinge obiectivul?
  • Este aplicabil în mediul social-economic actual?

T – Temporal

Este foarte important ca obiectivul să fie atins într-un interval de timp prestabilit. Am ajuns și la componenta temporală și aici obiectivul trebuie să fie delimitat în raport cu un calendar de business, un plan de dezvoltare al produsului sau alte evenimente majore delimitate de timp.

Putem să ne asigurăm că avem un obiectiv încadrat în termenul dorit cu ajutorul răspunsului la aceste întrebări:

  • Când?
  • Ce pot face astăzi?
  • Ce pot face peste șase săptămâni?
  • Ce pot face peste șase luni?
  • Pe baza studiilor realizate, care este intervalul de timp necesar care ar trebui alocat pentru a atinge acest obiectiv?

Tehnicile și canalele de digital marketing care ne ajută să atingem obiectivul

Așadar avem un plan. Știm pe cine și ce urmărim. Cunoaștem foarte bine ce să măsurăm și știm ce dorim să obținem. Este timpul să acționăm.

Vestea bună este că avem posibilitatea să experimentăm ușor diferite idei pentru a ajunge la audiența de care avem nevoie pentru platformele sociale, motorul de căutare, site-ul web. Putem încerca diferite tipuri și formate de conținut pentru a ajunge la cele mai bune rezultate.

Partea bună legată de majoritatea campaniilor de marketing digital este că putem începe să urmărim rezultatele la scurt timp după ce am lansat campaniile de marketing digital. Acest lucru se traduce prin faptul că într-un timp relativ scurt de la lansare putem să identificăm campaniile care oferă cel mai bun randament al investiției (ROI) și ce tehnici sunt cele mai eficiente pentru afacerea ta.

Campaniile de marketing pot fi implementate cu ajutorul mai multor tehnici si tool-uri:

SEO

Modalitatea prin care putem să ajungem la clienți noi prin a ne asigura că oferim o soluție persoanelor care au o nevoie sau caută un răspuns la nevoile lor în motorul de căutare.

Prin Search – engine optimization (SEO) putem obține o poziție mai bună în SERP(pagina de răspuns) atunci când persoanele caută un produs sau serviciu care conicide cu oferta noastră.

Paid Search Ads

Printr-o strategie de SEO bine realizată putem să ne poziționăm organic în SERP, în primele poziții, dar de cele mai multe ori această strategie este pe termen lung. Vestea bună este că putem să atingem aceleași rezultate prin utilizarea anunțurilor plătite adaptate unui grup de cuvinte relevante pentru afacerea sau brandul tău.

Acest tip de campanie este cunoscut și sub denumirea de PPC (pay per click) sau CPC (cost per click) – de cele mai multe ori se plătește pentru fiecare click, iar acest tip de anunț

Conținut sponsorizat în rețelele sociale

O condiție necesară pentru ca acest lucru să se întâmple este să avem o prezență puternică în social media. Dacă scriem deja conținut strălucit, promovarea postărilor poate duce acest tip de conținut în feed-urile persoanelor care nu ne urmăresc – încă canalele de social media.

Anunțurile sponsorizate ne permit să integrăm un buton care să producă o acțiune, cum ar fi: Cumpără acum.

Email Marketing

În tot acest proces de a construi strategia de digital pentru afacerea ta, câștigarea noilor clienți este la fel de importantă ca și cultivarea relațiilor cu cei existenți. Putem să menținem o legătură caldă cu urmăritorii brandului prin intermediul campaniilor de email, care nu se limitează doar la a anunța noi produse sau promoții.

Putem să dezvoltăm o conexiune sănătoasă prin:

  • Newsletter – creștem gradul de conștientizare a brandului și atragem trafic pe site
  • Email sezonier – suntem prezenți prin emailuri cu ocazia sărbătorilor importante
  • Oferte exclusive – fidelizăm clienții prin reduceri sau cadouri
  • Reminder – Dacă un abonament se încheie, trimitem un reminder
  • Anunț fulger – stimulăm vânzarea prin campanii de flash-discount pentru 48 de ore

Suntem gata pentru a construi o strategie de digital sănătoasă

Important de reținut ca avem nevoie să gândim simplu, rational și relevant și să testăm și încercăm mai multe combinații de tehnici și idei pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Chiar dacă asta înseamnă că vom folosi mai multe tehnici, important este să privim strategia de digital ca pe un ecosystem care adună toate tehnicile pentru a atinge obiectivul dorit.

În timp ce este evident important să ne concentrăm atenția asupra lucrurilor care funcționează, pe masură ce avem mai mare încredere în strategia deja pusă în aplicare este important să nu uităm să ne simțim bine cu ceea ce facem și experimentăm și alte tehnici.

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să afli mai multe, contactează-ne

Abonează-te la newsletter!

Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!

Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!