Despre testarea A / B și beneficiile ei pentru afacerea ta

Unul dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie să le înfrunți în calitate de antreprenor este incertitudinea. Cu toții ne dorim ca afacerile noastre să se dezvolte în cele mai sigure și mai favorabile condiții cu putință, însă, câteodată, succesul nostru se rezumă la măsura în care ne permitem sau nu să experimentăm. Aflată la jumătatea distanței dintre siguranță și necunoscut, testarea A / B reprezintă un instrument eficient și util al marketingului digital cu care poți explora cu pași mici, dar siguri, noi alternative de a produce impact asupra potențialilor tăi clienți.

testare a / b testare reclame digital

Ce este testarea A / B?

Testarea A / B reprezintă o probă a eficienței la care sunt supuse două sau mai multe versiuni ale unui element din cadrul strategiei tale de marketing digital.

Altfel spus, în cadrul unei testări A / B, vei putea livra publicului țintă două sau mai multe variante ale unui conținut diferențiat printr-un singur element, în funcție de care rezultatele acestora vor varia.

-Te rog să adaugi și faptul că rezultatele sunt comparate la final. Principiul este un simplu – cel mai bun căștigă. Te-ai gândit și la factorii care determină eficiența testării?

-Până acum am notat doar rata de conversie. 

-Bun, dar propun să dezvoltăm puțin. Ce anume ar trebui să fie luat în calcul? Numărul de click-uri obținut, aprecierile, comentariile sau distribuirile și numărul de noii urmăritori sau de abonări obținute. Bineînțeles că ne putem referi și la traficul de pe site, la durata vizitelor și la…

-…creșterea cifrelor asociate vânzărilor. Ceea ce duce la îmbunătățirea ratei de recuperare a investiției. 

-Exact. 

Care sunt beneficiile testărilor A / B?

În afara acestor avantaje, experimentele din cadrul testărilor A / B pot avea o serie de alte câteva beneficii asupra ta și a afacerii tale:

  1. Afli mai multe despre profilul, nevoile, așteptările și preferințele clienților tăi;
  2. Descoperi care sunt elementele sau factorii care le pot determina comportamentul de consumatori în spațiul digital;
  3. Ai ocazia să îți optimizezi constant conținutul, astfel încât să fie relevant pentru comunitatea ta, iar resursele tale să fie gestionate cu atenție.

Care sunt elementele care pot fi modificate în cadrul testărilor A / B?

Opțiunile sunt multiple când vine vorba de elementele pe care le poți modifica în cadrul unei testări A/B. De la textul principal, descrieri, keywords și CTAs, la formatare, grafică, culori și conținut audio-vizual, toate pot fi incluse în această categorie.

Astfel, testările sunt potrivite atât pentru reclamele plătite de pe motoarele de căutare, de pe diferite site-uri sau de pe rețelele de socializare, cât și pentru un newsletter sau chiar pentru diferite formulare și sondaje de opinie.

-Nu uita că schimbarea trebuie să fie una izolată.

-Dar dacă folosim mai multe elemente, atunci impactul nu ar crește și el?

-Se poate, însă impactul poate fi la fel de bine și unul negativ. În plus, doar printr-o modificare singulară putem afla în ce măsură influențează un element strategia de comunicare. 

Ce element este cel mai potrivit pentru o testare A / B?

Răspunsul la această întrebare variază de la afacere la afacere. Elementul potrivit este cel ale cărui performanță și impact pot fi îmbunătățite în urma unei testări A / B, astfel încât obiectivele tale generale să poată fi atinse.

Este de preferat să recurgi la datele de care deja dispui în ceea ce privește prezența brandului tău din online. Analizează și încearcă să găsești un posibil tipar folosit în trecut, indiferent dacă rezultatul său a fost sau nu unul pozitiv.

-În esență, trebuie să intuiești efectul pe care o simplă modificare a unui element l-ar putea avea asupra publicului. Îți creezi o ipoteză proprie pe care tot tu vei ajunge să ți-o confirmi sau infirmi. “Voi obține sau nu rezultatul X dacă voi schimba Y?” Asta rămâne de văzut. 

-Abia apoi pot să creez variațiile și să rulez testarea. Performanțele fiecărei versiuni determină acuratețea ipotezei. 

– Într-adevăr. Iar în cazul în care lucrurile nu funcționează, revii asupra ipotezei și încerci din nou. Se întâmplă mai des decât ai crede. 

Care sunt condițiile în care o testare A / B trebuie să fie realizată?

Condițiile în care o testare A / B se desfășoară trebuie să fie identice pentru fiecare variantă în parte. În afara modificării aduse în mod intenționat asupra unuia dintre elementele mai sus menționate, testările vor beneficia de același buget, de aceleași keywords, de aceleași platforme și interval orar de difuzare, precum și de același timp de reluare alocat.

Așadar, pentru a obține rezultate pe măsura eforturilor tale, testările A / B presupun o serie de factori de care trebuie să ții cont și care pot transforma acest proces într-unul intimidant.

Principalele 5 instrumente pentru a realiza testarea A / B

  1. Google Optimize: Un instrument gratuit care vă permite să efectuați cu ușurință testarea A / B pe site-ul dumneavoastră și să urmăriți rezultatele.
  2. Optimizely: Un instrument popular care oferă atât testare A / B, cât și capabilități de testare multivariate.
  3. VWO (Visual Website Optimizer): Un instrument care vă permite să efectuați testarea A / B și să urmăriți rezultatele în timp real.
  4. Unbounce: O platformă care include funcționalitatea de testare A/B.
  5. AB Tasty: Un instrument care oferă testarea A / B, teste multivariate și posibilități de personalizare.

Apelează acum la serviciile Zuhaus Advertising și convinge-te de faptul că lucrurile devin mult mai facile atunci când ai oamenii potriviți lângă tine!

Nu uita să te abonezi la newsletter-ul nostru pentru și mai multe articole de acest fel!

Urmăriți coținutul nostru și în rețelele de socializare

Abonează-te la newsletter!

Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!

Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!