Acum câteva luni, când vorbeam despre rețelele de socializare, nu ne gândeam că va apărea atât de repede un canal care să ia prin învăluire internetul. Threads – lansat cu nu mai mult de două săptămâni în urmă, a reușit fără prea mare efort să depășească deja pragul de 100 de milioane de utilizatori înscriși. Cu un așa avânt, nu putem să nu ne întrebăm ce schimbări va aduce, oare, noua platformă în comunicarea și în marketingul digital?

Threads: profilul unei aplicații 

Threads este o aplicație oferită de Meta, a cărei scop este crearea și distribuirea postărilor, precum și angajarea în conversații în timp real cu ceilalți utilizatori. Postările pot conține text, linkuri, imagini sau clipuri video de maximum 5 minute, potrivite atât pentru persoanele normale, cât și pentru creatorii de conținut sau branduri. Practic, Threads reprezintă o alternativă pentru Twitter propusă de Mark Zuckerberg, o versiune care, în ciuda anumitor lipsuri, se anunță a fi un succes răsunător. 

Conform Forbes, deși Meta nu se gândește încă la profit, valoarea sa în piață ar putea să crească de-acum cu până la 150 de miliarde de dolari. Lansarea noului pion digital a fost, oricum, bine sincronizată, date fiind problemele existente la Twitter, apărute odată cu venirea lui Elon Musk la conducere. Acesta nu a rămas indiferent la anunțul celor de la Meta, însă mai multe despre schimbul de replici tensionat dintre cele două părți puteți afla aici

Revenind la aplicație și la specificațiile sale, trebuie subliniată legătura sa cu conturile preexistente de Instagram, conturi pe baza cărora se poate crea un profil Threads, public sau privat. Contactele, prietenii sau comunitatea de pe Instagram pot fi regăsite cu ușurință aici, creându-se, astfel, noi oportunități de conectare și interacțiune. Drept urmare, feed-ul Threads este compus din postările proprii, cele ale conturilor urmărite și sugestiile de conținut, acestea putând fi distribuite pe Instagram Stories sau ca link, pe restul platformelor. 

Exact ca în cazul Instagram, Threads propune setări ce permit controlul asupra condițiilor în care cineva poate menționa sau răspunde la o postare sau alta. Există, de asemenea, posibilitatea de a filtra postările în funcție de anumite cuvinte specifice, precum și cea de a da unfollow sau block unui cont, respectiv de a-l restricționa sau raporta. În plus, orice cont blocat inițial pe Instagram va fi blocat automat și în cadrul Threads, la fel cum orice cont verificat va fi recunoscut ca atare și aici.  

Dezavantajele platformei

Deși Threads încorporează o parte dintre funcțiile de top regăsite pe Instagram – spre exemplu, descrierile generate cu ajutorul inteligenței artificiale, prezintă și câteva aspecte ce necesită îmbunătățiri. Printre acestea se numără și dezvoltarea unei versiuni de desktop a platformei, integrarea unor funcții de editare a postărilor sau posibilitatea de a utiliza hashtag-uri. Ca o consecință a lipsei acestora, secțiunea Trending Topics lipsește și ea, la fel cum lipsesc și mesajele private, pentru care nu există o funcție integrată. 

Deși Adam Mosseri, CEO-ul Instagram, a sugerat faptul că soluțiile acestor probleme nu vor întârzia să apară, în cazul Threads, încă mai rămân câteva puncte slabe de rectificat. De pildă, imposibilitatea de a șterge contul Threads fără ca și cel de Instagram să fie șters a generat și va continua să genereze inconveniente pentru comunitatea Meta. Chiar dacă este permisă, în schimb, dezactivarea profilului Threads, restricțiile impuse îi vor limita potențialul și vor ține la distanță o parte din potențialii noi utilizatori. 

Ștergerea sau dezactivarea profilului par să fie, însă, probleme minore, în raport cu cea a descărcării aplicației la nivel global. La momentul actual, Threads este disponibilă în 100 de țări, dintre care niciuna parte din UE – așadar da, rețeaua nu poate fi accesată nici în România. Pentru a pătrunde și în spațiul european, Meta trebuie să găsească o soluție în conformitate cu cerințele și reglementările locale pentru partajarea datelor de la o platformă la alta. 

Iar pentru că vorbim despre partajarea datelor, înainte de crearea unui cont, politica Threads solicită accesul platformei la o serie de informații personale, dintre care regăsim listate

  • Informațiile de logare pe Instagram;
  • ID-ul contului de Instagram;
  • Numele și username-ul din Instagram;
  • Poza de profil, biografia și linkurile din Instagram;
  • Lista urmăritorilor și a conturilor urmărite pe Instagram;
  • Vârsta menționată pe Instagram;
  • Starea contului Instagram, în raport cu încălcările proprietății intelectuale și cazurile de încălcare a Regulilor Comunității Instagram. 

În ciuda tuturor acestor minusuri pe care Threads le prezintă, posibilitatea ca acesta să producă schimbări majore în marketingul digital este una extraordinar de mare. Însă în ce ar consta aceste schimbări?

Noi oportunități în marketingul digital

În primul rând, Threads va produce un impact la nivelul content marketingului, și asta din două motive. Cel dintâi  are legătură cu faptul că Meta aproape că a dublat numărul de caractere permise într-o postare, în comparație cu Twitter. Astfel, în timp ce limita celor din urmă se oprea la 280 de caractere, Threads permite crearea unor postări de până la 500 de caractere.  

Al doilea motiv vizează noua formă de conectare pe care Threads o introduce cu ajutorul Fediversului – un ansamblu de servere interconectate, utilizate pentru publicarea web. Informația dintre servere este transferată ActivityPub Protocol, un sistem propus de către W3C (World Wide Web Consortium), organizarea internațională responsabilă de standardizarea web-ului modern. Datorită protocolului, Threads poate deveni compatibilă cu aplicații al căror scop principal este crearea de conținut, așa cum este Word Press. 

Asta nu marchează doar o posibilă revitalizare a bloggingului, ci și o nouă metodă de a spori vizbilitatea în mediul digital, în mod organic. Alături de SEO, Threads poate reprezenta, la fel de bine, și un instrument integrabil în strategiile noastre de Customer Care. Prin intermediul său, comunicarea și interacțiunea dintre un brand și comunitatea sa pot fi gestionate în așa fel încât experiența consumatorilor să fie pe cât de plăcută și facilă posibil. 

Nu în ultimul rând, dat fiind interesul pentru corelarea datelor între platformele Meta, ne așteptăm ca mai devreme sau mai târziu, Threads să permită și afișarea reclamelor plătite. Potențialul de reach este unul destul de mare, mai ales dacă ne gândim la Threads ca la un produs de intersecție între Twitter și Instagram. 

Conform DatarePortal, la începutul anului 2023, reclamele de pe Instagram au ajuns la 27.5% din totalul de 4,9 milioane de utilizatori români. În cazul Twitter, cifrele stau în felul următor: un procent general de reach de 7%, raportat la o bază de 1.25 milioane de utilizatori români. Astfel, numărul de utilizatori și prezența puternică a celor două platforme în România ar putea reprezenta indicatori importanți în ceea ce privește potențialul și viitorul Threads. 

Concluzie

Deși poate încă este prea devreme pentru a critica sau supraestima această nouă rețea de socializare, e cert că lansarea sa nu va trece neobservată. Impactul deja produs de Threads va marca, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, noi oportunități în sfera marketingului digital. Însă dacă ele vor corespunde sau nu cu predicțiile noastre, rămâne de văzut – așa că stai pe aproape, pentru și mai multe articole din partea Zuhaus Advertising. 

Te poți abona la newsletter-ul nostru aici. Pentru orice informație legată de marketingul în spațiul digital, îți stăm la dispoziție la numărul de telefon 0040 740 171 777 sau la adresa de mail office@zuhauspromo.com. 

Abonează-te la newsletter!

Poate că noi suntem agenția de care ai nevoie!

Fii la curent cu noutățile ZuhausPromo!
Pentru a primi e-mail-uri legate de promoții și oferte, tot ce trebuie să faci este să completezi câmpurile afișate!